Butler – Lilith's brood

Octavia Butler (1947-2006) on arvostettu ja palkittu, laajan tuotannon kirjoittanut scifikirjailija. Tämän postauksen aiheena oleva kirjasarja on julkaistu jo 1980-luvulla ja se on käännetty myös suomeksi. Ensimmäinen osa on nimeltään Dawn, myöhemmät Adulthood rites ja Imago.
Alunperin sarja tunnettiin nimellä Xenogenesis, mutta vuoden 2021 uusi painos sai nimen Lilith's brood, eli Lilithin jälkikasvu (tai pesue/lapsilauma). Grand Central Publishing, designer: Jim Tierny)

Butlerin tuotantoa voi lähestyä ja tulkita todella monesta eri näkökulmasta; historian-, orjuuden ja kolonialismin-, sosiaali- ja yhteiskuntatieteiden-, tai biologiantutkimuksen kontekstissa. Teosten teemat ovat syviä, samoin henkilöhahmot ja heidän maailmojensa kuvaus. Xenogenesiksessä ovat teemoina läsnä muunmuassa sukupuoleen, seksuaalisuuteen, rodullistaviin hierarkioihin ja valtarakenteisiin liittyvät aiheet.
Butler on kuvaillut, että Xenogenesiksen kirjoittamisprosessi sai alkunsa 80-luvun ydinsotaretoriikasta ja siitä, kuinka Reaganin hallinto toi mediassa toistuvasti ilmi ajatuksia siitä, että ydinsota on tulossa ja että kun se tulee, se "voitetaan". Näiden aiheiden äärellä koettu toivottomuus sai Butlerin aloittamaan Xenogenesis-sarjan kirjoittamisen. (Octavia E. Butler: Persistence." Interview with Charles Brown. Locus Magazine. June 2000, Wikipedia)
* * *
Xenogenesis- kirjasarjan ensimmäisessä osassa maapallolle on saapunut äärimmäisen rauhanomainen, neuvotteleva ja jopa innokkaan yhteistyöhaluinen olentosukukunta, Oankali. Englanninkielisessä tekstissä Oankali kirjoitetaan aina taipumattomassa muodossa ja isolla alkukirjaimella. Oankali tarjoaa ihmisille yhteistä tulevaisuudensuunnitelmaa, joka perustuu ihmisten ja Oankaligeeniperimän yhdistämiseen ja yhteiseen suvunjatkamiseen. Kirjasarjan alussa tarinan päähenkilön, Lilith Ayepon, tehtäväksi muotoutuu toimia linkkinä ihmisten ja Oankalien yhteistyön aloittamisessa.
Tässä vaiheessa maapallolla on ollut paljon sotia ja niiden myötä ihmiskunta on haipunut miltei sukupuuton rajalle. Oankalin mukaan ihmisten keskeiset ongelmat ovat saaneet alkunsa kahdesta piirteestä, älykkyydestä ja hierarkkisuudesta.
Hierarkkisuuden Oankalit näkevät erityisesti "tellus-tyypillisenä" ominaisuutena, he kertovat havainneensa sitä myös monissa muissakin ihmiselle sukua olevissa eläimissä, jotka elävät maapallolla. Oankalin näkemyksen mukaan älykkyys ja hierarkkisuus eivät piirteinä sovi yhteen. Lisäksi heidän mielestään on ongelmallista, että ihmiset käyttävät älykkyyttään kieltäytyäkseen näkemästä hierarkkisuutensa haitallisuutta.
Xenogenesiksen tarina ei luo lajien välille yksiselitteisiä vastakkainasetteluita, vaan pikemminkin se luo kudelman erilaisia oppimisen hetkiä, kompromiseja, ja tietenkin myöskin ristiriitoja. Näiden keskellä kirjan hahmot navigoivat kukin omien lähtökohtiensa pohjalta.
Butlerin tuotanto ei toista scifissä tavallisesti tyypillistä valkoista maskuliinisuutta, eikä hyvä-paha -dikotomiaa. Se myös monella tavalla kyseenalaistaa - tai uudelleenkirjoittaa - sukupuoleen, seksuaalisuuteen ja suhdemuotoihin liittyviä normeja.
* * *
Lukiessani kirjoja tutustuin muutamiin Octavia Butlerista kirjoitettuihin nettiartikkeleihin ja teksteihin.
Butlerin arkistot sijaitsevat Huntingtonin kirjastossa Kaliforniassa. Kun käsikirjoitukset ja muistiinpanot kirjailijan kuoleman jälkeen saapuivat Huntingtoniin, niin ennen kuin edes arkistointityö oli saatu valmiiksi, jo neljäkymmentä tutkijaa oli pyytänyt pääsyä materiaaliin.
Allaolevassa artikkelissa haastatellaan Alyssa Collinsia, joka työskentelee apulaisprofessorina Etelä-Carolinan yliopiston kirjallisuuden laitoksella (African American studies Program). Collins on vuoden 2021 alussa vastaanottanut Etelä-Carolinan yliopistolta vuoden mittaisen tutkijatohtorin viran työskennelläkseen Octavia Butlerin arkistojen parissa.
Collins kertoo, että häntä kiinnostaa Butlerin aineistossa erityisesti se, kuinka tekstien henkilöhahmot ovat tekemisissä ihmisyyden "reuna- ja raja-alueiden" kanssa, ja kuinka Butlerin kertomuksissa annetaan ihmiskunnan keskeisiä kysymyksiä mustien naisten käsiin ja heidän päätettäväkseen.
How Octavia E. Butler mined her boundless curiosity to forge a new vision for humanity (2022)
* * *
Suomessa Päivi Väätänen on äskettäin julkaissut väitöskirjan Narrating Alien Encounters: Race, identity and Generic hange in Science Fiction (2021) Väitöskirja perustuu usean eri kirjailijan (Samuel Delany, Octavia Butler, Nalo Hopkinson, Nnedi Okorafor ja Violet Allen) tuotantoon ja siinä Väätäinen tarkastelee kuvauksia ihmisten ja avaruusolentojen kohtaamisista sekä sitä, kuinka kukin kirjailija kommentoi ja dekonstruoi identiteettiä, erilaisuutta ja toiseutta.
Ruotsissa Butlerin teoksia tutkii muun muassa Maria Holmgren Troy: How and Why Octavia Butler is taught in Karlstadt University (2022)
Kirjailijan kotisivut:
octaviabutler.com/work
Uusitun painoksen kustantaja:
Grand Central Publishing