Alasaari, Aromaa, Stenius: Tasa-arvoinen kasvatus
24.02.2023

Helmikuun suositus: Naisasialiitto Unionin julkaisema Tasa-arvoinen kasvatus -kirja!
Valaisevan lempeä ja syvällinen, toisaalta hieman riipivä lukukokemus. Kylmäävää kyytiä tulla tietoiseksi niin monesta tiedostamattomasta toimintamallista. Mutta päälimmäisenä ehdottomasti tämä: super-toiveikasta! Huippua, että on saatavilla on tietoa ja sen avulla on mahdollista jäljittää erilaisia "itsestäänselvyyksiä", sekä sanoittaa niitä hienovaraisia merkityksenantoja, tapoja ja asenteita, joista lapsen, aikuisen, ihmisen sosiaalinen todellisuus muodostuu.
Tässä neljä nostoa kirjasta:
- Päivi Roivaisen väitöskirjatutkimuksessa lapset, jotka osallistuivat haastatteluun vaatteista, pitivät mekkoja ehdottomasti tyttöjen vaatteina. Pojat suhtautuivat tyttöjen vaatteissa esiintyviin piirteisiin ärsyyntyneesti ja kuvailivat niitä tyhmiksi ja rumiksi. tytöillä ei havaittu samanlaista vihamielistä suhtautumista poikien vaatteisiin. Pojan pukeutuminen hameeseen voi edelleen yllättää myös aikuiset - ja tuo yllätys voi näkyä aikuisen kasvoilta, vaikka sitä ei ääneen sanottaisikaan. (sivu 101)
- Elina Pajun varhaiskasvatuksen arkea tutkivassa väitöskirjassa huomattiin, että mekoissa selkäpuolella olevat napit ja pitkien hiusten laittaminen kutsuiva tyttöjä aikuisten läheisyyteen. Kun vaatetta ei saa itse napitettua selkäpuolelta kiinni, joutuu apua hakemaan aikuiselta. Vaatetus ja koristautuminen siis johtavat siihen, että tytöt viettävät aikaa aikuisten lähellä. Poikien vaatteista taas näkyi se, että niillä voileikkiä ja liikkua vapaammin. Vaatteet ja muut esineet vaikuttavat tällaisilla tavoilla siihen, millaiseksi kokemus itsestä ja suhteesta muihin muodostuu. Vaatteet voivat mahdollistaa ja toisaalta rajoittaa toimintaa ja vuorovaikutusta muiden kanssa. (sivu 101)
- Äitien aivojen neuroniaktiivisuutta tarkasteleva tutkimus osoittaa, miten sukupuolittuneet oletukset vaikuttavat jopa fyysiessllä tasolla reaktioihin, kun lapsi rikkoo leulu- ja leikkivalinnoillaan syvään juurtuneita sukupuolinormeja. Erityisen vahvan aivoissa kuvannetun, negatiivisen tunnereaktion tutkimuksessa aiheuttivat poikien "tyttömäiset" leikit. (sivu 104)
- Ruotsalaisessa tutkimuksessa huomattiin, että varhaiskasvatuksessa tytöille esitettiin poikia runsaammin avoimia kysymyksiä, eli kysymyksiä, joihin lapsen pitää vastata kokonaisella lauseella, kuten mitä haluat välipalaksi? Avoimien kysymysten esittäminen ja kokonaisilla lauseilla vastaaminen saa aikaan vuorovaikutustilanteen, jossa keskustelemme lapsen kanssa pidempään. Pojat taas saivat aikuisilta enemmän suljettuja kysymyksiä, eli kysymyksiä joihin vastaukseksi riitti kyllä tai ei, kuten haluatko välipalaksi jugurtin? [...] tutkimuksessa pohdittiin, miten nämä sukupuoleen perustuvat erilaiset vaatimukset vaikuttavat lasten kielelliseen kehitykseen. (sivu 53)
